Elke werkdag bereikbaar tussen 08:30 en 18:00 073 - 20 32 017 info@salarisvoorjou.nl

Wil jij een opleiding volgen om je kansen op de arbeidsmarkt te vergroten en duurzaam inzetbaar te zijn? Dan kun je vanaf 1 maart 2022 gebruikmaken van het STAP-budget. Met deze nieuwe subsidieregeling kun je per jaar maximaal € 1.000,- ontvangen voor het volgen van een opleiding of training. Hieronder vertellen we je hoe het werkt. 

Wat is het STAP-budget?

Vanaf 1 maart 2022 geldt een nieuwe regeling voor een algemeen leer- en ontwikkelbudget: het STAP-budget. STAP staat voor ‘Stimulering Arbeidsmarkt Positie’ en is bedoeld om mensen te stimuleren cursussen en opleidingen te volgen om duurzaam inzetbaar te blijven. Het STAP-budget is maximaal € 1.000,- (incl. btw). Als de kosten van een opleiding hoger zijn, betaal je de rest zelf.

Per jaar stelt het kabinet 200 miljoen beschikbaar voor deze subsidieregeling. Hiermee kunnen naar schatting ruim 200.000 mensen (een deel van) hun opleiding betalen. En omdat het om een subsidieregeling gaat, hoef je het ontvangen bedrag niet terug te betalen. Ook het voorschieten van je opleidingskosten is niet nodig. 

Inschrijven

Inschrijven voor het STAP-budget doe je bij UWV. Je kunt je inschrijven vanaf de start van de aanvraagtermijn tot het budget op is. Ben je te laat? Dan kun je je opnieuw inschrijven bij de volgende aanvraagtermijn. Wanneer het STAP-budget is toegekend, ontvangt de opleider dit bedrag en wordt het afgetrokken van jouw opleidingskosten. 

Voorwaarden STAP-budget

Wil je gebruikmaken van het STAP-budget? Dan moet je aan een aantal voorwaarden voldoen:

  • Je bent tussen de 18 en de pensioengerechtigde leeftijd.
  • Je werkt in loondienst, bent ondernemer of hebt momenteel geen werk.
  • Je ontvangt op het moment van de aanvraag geen studiefinanciering, lerarenbeurs of tegemoetkoming schoolkosten voor meerderjarigen.
  • Je scholing start binnen drie maanden na de aanvraagtermijn.
  • Je hebt dit jaar nog niet eerder het STAP-budget toegekend gekregen.

 

Bron: Markus Verbeek Praehep