Elke werkdag bereikbaar tussen 08:30 en 18:00 073 - 20 32 017 info@salarisvoorjou.nl

De meeste dga’s vallen buiten de NOW-regeling. ONL heeft een open brief aan minister Koolmees van Sociale Zaken gestuurd om dit probleem aan te kaarten.

Met de Tijdelijke Noodmaatregel Overbrugging Werkgelegenheid (NOW) kunnen bedrijven, die omzetverlies lijden door de coronacrisis, maximaal 90 procent van de loonkosten vergoed krijgen door de overheid. Een directeur-grootaandeelhouder (dga) staat ook op de loonlijst bij zijn bedrijf. Dga’s keren loon uit aan zichzelf en betalen loonbelasting.

Werknemersverzekeringen

De directeur-grootaandeelhouder (dga) valt echter alleen onder de NOW als deze verplicht verzekerd is voor de werknemersverzekeringen (WW/ZW/WIA).

Een dga is verzekerd voor de werknemersverzekeringen als hij niet voldoende aandelen bezit om zijn of haar ontslag tegen te kunnen houden. Als een dga wel voldoende aandelen om ontslag tegen te houden, dan is hij volgens ONL voor Ondernemers niet verplicht verzekerd voor werknemersverzekeringen.

Dga’s die op een andere manier verzekerd zijn, bijvoorbeeld via een private arbeidsongeschiktheidsverzekering of een vrijwillige verzekering bij UWV, vallen ook niet onder de NOW.

Het merendeel van de dga’s in Nederland is niet verplicht verzekerd voor de werknemersverzekeringen en valt dan ook niet onder de NOW-regeling. Wel wordt van diezelfde dga’s verwacht dat zij jaarlijks 46.000 euro aan zichzelf uitkeren als salaris, aldus ONL.

Behoud banen

Het behoud van banen is één van de kernpunten van de economische noodmaatregelen van het kabinet. Meer dan zeventig procent van de werkgelegenheid komt bij het mkb vandaan. Dga’s staan aan het hoofd van deze bedrijven. Om de werkgelegenheid te behouden moet er nu volgens ONL gerichte aandacht komen voor de persoonlijke positie van de dga. Deze ondernemer kan garanderen dat zijn werknemers geen ontslag hoeven te krijgen, wanneer hij niet failliet gaat.

Fors omzetverlies

ONL roept de minister op om dga’s die te maken hebben met fors omzetverlies, wel onder de NOW-regeling te laten vallen. Dit moet dan uiteraard wel gemaximeerd zijn op het verplicht gebruikelijk loon. Hierbij valt te denken aan het gebruiken van de SBI-codes, zoals is gedaan bij de TOGS-regeling.

Lager gebruikelijk loon vanwege coronacrisis mag!

Als de coronacrisis grote gevolgen heeft voor de omzet en liquiditeit van een bv, mogen de bv en aanmerkelijkbelanghouder in 2020 tijdelijk een lager maandloon afspreken. Aan het einde van het jaar stelt de bv het gebruikelijk jaarloon voor 2020 vast en vermeldt dit in de aangifte loonheffingen.

Voor een aanmerkelijkbelanghouder (ab-houder) mag je het gebruikelijk loon voor 2020 dus achteraf bepalen. Dan is duidelijker wat de invloed van de coronacrisis is op de bv. Je hebt dan meer inzicht in het bepalen van de hoogte van het gebruikelijk jaarloon.
Let op: loon dat de ab-houder al genoten heeft over verstreken perioden in 2020, kan niet teruggedraaid worden. De bv en ab-houder kunnen alleen over toekomstige maanden in 2020 het loon verlagen.

Geen verzoek om vooroverleg
De bv en ab-houder mogen een tijdelijk lager loon overeenkomen. Daar is geen verzoek om instemming van of vooroverleg met de Belastingdienst voor nodig. Je hoeft dus geen verzoek om vooroverleg in te dienen.